查看: 7288|回復: 74
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[討論] 人口大爆炸?!能源危機?!移民外星?!人類滅亡?!

根據前排有人發表的"人口資料"所顯示,現今世界人口已超過65億...
6年半後,人口便是70億了...總的來說,大多數國家的人口會持續增長至二○五○年,屆時全球人口會將比今天多出30億,達到95億。
那時候好想言之我們地球很快就不能在長住下去..
[ 能源危機 ]

目前世界所剩下既不可再生能源已經日益減少,目前石油還可用63年
天然氣50年  煤就可以用200年 核能1千幾年(沒記錯的話,但總不會少過1000年)
有人話  用哂個d能源咪用核能囉  但係 核能雖然好,但成本高,又危險
舉一個例子  在廣洲的大亞灣核電廠若果爆炸  我地全香港既人都會死
加上化石燃料又會產生勁多二氧化碳,做成溫室效應,如果二氧化碳溶入雲層中,會做成酸雨
酸雨又會破壞林木...去到海洋又會令魚類死亡..真係多問題
臭氧層依家穿洞愈黎愈大了...在巴西那面的亞馬遜森林,每日都比人砍勁多樹木
係人都知亞馬遜森林有"地球之肺"既稱號,但過多20---50年到  很快就會改變
那裡的生物還有很多未被人類發現及命名 有巴西人說會建造一條穿過雨林的路
,到時成個生物系統都會遭到前所未有的危機!

[ 移民外星 ]

我成日都見到人話"地球無得住落去咪移民外星囉" 這是現時沒有可能的
在太陽系中,9大行星都沒一個能讓我們居住  首先說說金星(因為水星太近太陽,沒可能住的)
金星雖然在體積及外表都跟地球相似,但入面卻太太不同 佢既表面基本上由氣體做成
大氣中有96%係二氧化碳 談到這就不用說有沒有氧氣,因為這己經代表了我們要放棄
這麼多的二氧化碳,我們地球都只是有0.033%...加上佢表面的溫度已到達470度
入到去  別說是金,鐵,銀,入到去都已化成氣體了。火星大氣有95%都是二氧化碳(呢樣同金星好似= =|||)只有0.33%是氧氣!!在星球上,氧氣必須在18%上,不然一定沒有生物。
木星,土星都是沒有固體的地方,所以我們不能進去探測,但木星和土星都是沒有氧氣的星球。
相信唔少人都聽過木星上既大紅"班"  他是一個颶風的風眼,在木星上已有300多年了..
講到佢既直徑仲勁..有成5萬幾公里(唔知係咪,唔記得住)。其他天王星,海王星個d更加唔洗講
離太陽咁遠都冇熱力啦。現在我地既太空船只係有光速既0.003% 光就每秒行30萬公里
我地只有佢既0.003% 你可想言之我地有幾廢..離我地最近既星系都有50幾光年遠
連光都要行50幾年  我地只係有佢既0.003%,,我地想移民都好難= =
不過美國之前發射既先鋒10號和11號,加埋旅行者1,2號都分別帶住人類給外星文明既信
10號同埋11號帶住一個男人同埋女人 加埋我地住既星球加埋我地既文明既野飛緊出去太陽系
1號同2號就帶住一個叫做"地球之音"既唱片,入面有埋當時美國總統對外星文明所講既野
仲有埋好多種語言 同埋我地地球既相,入面既世界係點樣之類...佢地4架野已經遠離地球8萬幾光年
,希望就算我地滅亡,佢地都帶住我地地球人既希望!據估計,單單在銀河系已經有十幾億個好似太陽咁既恆星..有恆星之處必定有行星..所以宇宙必到有1萬--1億個好似地球咁既行星!
但係我地想同外星文明聯絡並唔難,只要我地活得耐就得!
[ 人類滅亡 ]
咁快就講到最後一篇  如果我地人類再係咁破壞生態同埋自然環境既話..好快我地就會滅亡...!!!
全球有咁多問題...如果我地仲唔解決既話..我地好快就唔會再可以生存到落去...希望大家明白..!!
o係呢到祝大家讀好d書,將來改善我地人類既生活!人類既未來就掌握係我地手中 打少陣機  睇多陣書 溫多陣書,因為我最鍾意天文學~加上呢d野我都係睇書識架~我到依家仲記得..打錯邊到,,大家要指教!!

[ Last edited by ┼明月新星↗ on 2006-3-18 at 06:13 PM ]
回復

Originally posted by ┼明月新星↗ at 2006-3-2 10:57:
根據前排有人發表的"人口資料"所顯示,現今世界人口已超過65億...
6年半後,人口便是70億了...總的來說,大多數國家的人口會持續增長至二○五○年,屆時全球人口會將比今天多出30億,達到95億。
那時候 ...

講得幾好@@
呢d問題其實一早比人知道 只不過係我地人類唔去做姐
回復 支持 反對

Originally posted by ┼明月新星↗ at 2006-3-14 21:12:

更係唔係啦= =
我咁日聽左我個fd講左d野..又開始有d唔信咁信..

又黎==成日轉馱@@
回復 支持 反對

Originally posted by Daywalker at 2006-3-13 22:23:
樓主 轉都轉得幾快 又話信 現在又話半信 半唔信= =

更係唔係啦= =
我咁日聽左我個fd講左d野..又開始有d唔信咁信..
回復 支持 反對

Originally posted by Daywalker at 2006-3-13 22:23:

那是我們的功勞xd..令到佢轉晒馱
回復 支持 反對

回復 支持 反對

Originally posted by 水鏡 at 2006-3-12 20:16:

好多人就係咁諗先唔會去實行...=0-全球既人都諗住得我一個做有乜用...咁就全球既人都唔會去做d乜-0-

團結就是力量...單是一個人是做唔到野..政府都要好多人要做到野啦
回復 支持 反對

Originally posted by 鬼川 at 2006-3-2 20:06:
人類既未來就掌握係我地手中 打少陣機  睇多陣書
不要說笑吧.....保護地球係要全世界合作的......咁好啦...我話你冇錯又點.......地球有多小人.....香港有多小人.....得我地香港ge人做冇用的

[ Last edited ...

好多人就係咁諗先唔會去實行...=0-全球既人都諗住得我一個做有乜用...咁就全球既人都唔會去做d乜-0-
回復 支持 反對

Rookierookie 該用戶已被刪除
回復 支持 反對

Originally posted by xux8zxej at 2006-3-12 18:38:
信神..
係唔抵觸科學嫁...

信上帝先會抵觸科學
回復 支持 反對